Dwarsfluit/Flute

KRULLEBOL : METHODE

'Krullebol' started from the belief that even very small children can learn to play the flute in a very playful beautiful way!

In this method children learn to play childrens songs partly by ear on flute.  They first learn to sing the songs (in dutch... check out 'Colorful Flute Etudes' for books in English), which makes it easier to learn to play by ear.  They also work on learning to read and write the notes.


This method is progressive for age 5 and up.


The book was developed in favor of the flute lessons (from age 6 and up) in www.academiegrimbergen.be


This method contains a book with songs, games, fingercharts,cd (or mp3's for free on this website), stickers!


Concept by Stefan Bracaval

Elaboration by Ansje De Groef


more information: ansjedegroef@krullebol.org

"Krullebol" vertrekt vanuit het geloof dat zeer jonge kinderen op een creatieve en speelse manier prachtig dwarsfluit kunnen leren spelen!

In deze methode worden kinderliedjes deels op het gehoor aangeleerd op de dwarsfluit. De kinderen leren de liedjes eerst zingen, nadien kunnen ze de liedjes gemakkelijk op het gehoor (er zijn ook fluitpartijen in het boek) aanleren. Er wordt tegelijkertijd ook naar het leren lezen en schrijven van noten toegewerkt.

 

De liedjes hebben een progressieve moeilijkheidsgraad en is geschikt voor jonge kinderen vanaf 5 jaar.

 

Het boek werd ontwikkeld in functie van fluitlessen voor jonge kinderen aan de academie van Grimbergen.(www.academiegrimbergen.be).  De methode bevat liedjes, spelletjes, vingergrepen, cd en/of mp3's en zelfs leuke stickers.


Concept: Stefan Bracaval

Uitwerking: Ansje De Groef


meer info : ansjedegroef@krullebol.org

COLORFUL FLUTE ETUDES

After publishing 'Krullebol', other needs in fluterepertoire surfaced.  Many fluteetudes are written for advanced students, but only a small amount of books are written for beginners.  

The Colorful Flute Etudes are also often play on concerts, students seem to love them ;-)


By now there are 4  'Colorful Flute Etudes' books :


-Colorful Flute Etudes 2nd year 

-Colorful Flute Etudes 3rd year 

-Colorful Flute Etudes intermediate 

-Colorful Flute Etudes advanced

Na het uitgeven van Krullebol, begonnen andere leemtes op te vallen in het arsenaal aan fluitmuziek: de studies/etudes in het fluitrepertorium leken iets te vaak gericht op gevorderde fluitstudenten.  Of als er al fluitstudies voor de lagere graad bestonden, waren ze niet progressief opgebouwd, of bleven binnen 1 stijl, of geschreven door niet-fluitisten, etc. Ook vanuit een creatieve drang, schreef ik studies die ik zelf leuk vond om te spelen én te horen.  De etudes/studies zijn volgens mij ook leuk om op een concert te spelen. 


Intussen zijn er al 4 boeken in de reeks Colorful Flute Etudes:


-Colorful Flute Etudes 2nd year (niveau L3-L4)

-Colorful Flute Etudes 3rd year (niveau L4-M1)

-Colorful Flute Etudes intermediate (middelbare graad)

-Colorful Flute Etudes advanced